Kuidas olla juba täna mänguline?
Mängulise suhtleja ja partnerina olete arendav, inspireeriv lapsevanem ja oodatud kaaslane igas seltskonnas ja kollektiivis.

Püüdke olla mängulisem oma laste, juhendatavate, sõprade ja partneritega suhtlemisel juba täna.

Too mängulisust igasse päeva ja tegevuse aspekti. Koos mängulisusega muutud ise positiivsemaks ja õpid senisest enam nägema võimalusi ja lahendusi. Siin Sulle inspiratsiooni, kuidas igapäevaselt mängulisust rakendada.

Oled kuulnud väljendit “Kes on andekas, on andekas igal alal”? Geniaalsed inimesed oskavad tihti mängida mõnd pilli, on üle keskmise joonistajad, oskavad ennast hästi sõnaliselt väljendada, on tihti ka üle keskmise head maletajad. See on sellepärast nii, et geniaalsus ei põhine tegelikult muul kui tõhusal integreeritud õppimisvõimel ja küllaldasel harjutamisel.

Naljakas olemine

Tehke üksteisele lolle nägusid, rääkige või laulge veidra häälega. Miks mitte teha vahel pardi, porgandi või Vanamehe häält? Miks mitte panna vahel ette naljakad prillid? Ära võta ennast liiga tõsiselt! Huumor on kiireim tee kahe inimese vahel!

Liikumine

Ka liikumine saab olla mänguline, kas siis sportlik või üldiselt toonust tõstev. On ka nutikaid ja analüüsi ja kiiret otsustamist ja ruumilist mõtlemist soodustavaid sportlikumaid vaba aja veetmise viise nagu orienteerumine, geopeitus või LARP. Liikumine ei pea olema igav ja nüri jooksmine või tuim lihaste treening. Liikumine võib olla täis avastamist ja seiklust.

Mängime lauamänge!

Kui te kodus ühiselt lauamänge veel ei mängi, siis on viimane aeg selle meeldiva ja arendava traditsiooni loomiseks. Lastega koos lauamänge mängides arendate nende koostöö, kriitilise mõtlemise, loomingulisi ja teisi oskusi. Vähem oluline pole ka võimalus lastega kerges kastmes suhelda, siiraid emotsioone vahetada ja koos lahe olla.

Kõik geeniused mängivad malet

Malekäigud on õpetatavad lastele, kes alles õpivad lugema ja kümnepiires arvutama. Malemängu taktikalised ja strateegilised võimekused arenevad aastate jooksul, kuid alustada saab lihtsamast. Male arendab mälu (kes ei teaks malet mängides mitme erineva plaani, stsenaariumi, süžee paralleelset kavandamist), keskendumisvõimet, loogilist mõtlemist ja probleemilahendamise oskust, loovat ja lahendustele orienteeritud mõtlemist, parema ja vasaku ajaupoolkera koostööd, tegevuste planeerimist-kavandamist ja ennustamist.



Kui olete lapse varakult malepisikuga nakatanud, siis olge valmis lapse oskuste arenemisel võtma temalt vastu ka esimesi kaotusi. Male õpetab nagu iga mäng vigadest õppima ja kaotama kui ka võitma.

Kaasake üksteist mänguliselt

Tehke asju koos ja kaasake üksteist mänguliselt, et asjad saaks tehtud. Kaasavalt ja mänguliselt võib tuba koristada, peenart rohida, lilli kasta kui süüa teha.

Nimekirjade koostamine

Juba mõneaastasele lapsele võib anda mänguliselt ülesandeid nimekirjade koostamiseks. Nimekirjad võivad koosneda sõnadest ja piltidest. Näiteks asjad, mis meeldivad või siis mitte. Nimekiri või joonistatud pildid loomadest, autodest, laevadest, inimestest, lemmikmuusikast, lemmikfilmidest! Visuaalsete nimekirjade koostamine arendab võimet eristada, fantaasiat ja kujutlusvõimet, meenutamisoskust.

Koos toidu valmistamine

Kaasake igas vanuses lapsi toiduvalmistamisse. Mitte vaid jõulude ajal piparkooke tegema. Laste ja sõpradega koos toidu tegemine on parim kvaliteetse aja veetmise viis. Koos kokkamise käigus saate lapsele õpetada ja kinnistada koolis õpitud baasteadmisi matemaatikas, keemias, bioloogias ja füüsikas. Võite õppida liitma ja lahutama, tundma mõõtühikuid jne.



Teismeliste lastega koos kokkamine toetab nendega usalduslike suhete hoidmist ja arendamist. Toidu valmistamine arendab loovust, terviklikku ja loogilist mõtlemist. Andke lastele eeskuju, kutsudes külla sõpru, kellega koos süüa teete ja tulemust kõik koos realiseerite.

Koos joonistamine

Korraldage peresisene joonistusvõistlus. Joonistamise harjutamiseks sobib kõik alates oma elutoast ja nipsasjakestest, põnevatest pakenditest kuni harjutamise eesmärgil lasteraamatute illustratsioonide, illustreeritud sõnaraamatute või teabegraafika järele joonistamisest. Näiteks harjutus “vali ruumis olevad punktid ja tõmba nende vahele jooned” toetab ruumilise taju arendamist.

Ehitage LEGO

Teatud vanuses lastele on LEGO ehitamine üks meeldejäävamaid ja positiivsemaid kogemusi kogu eluks. Ehitada võib kõike, alates oma unistuste tulevikukodust kuni fantastiliste ja futuristlike legomajade ja -linnadeni.

Siit tuleb tulevane arhitekt, tööstusdisainer ja 3D mängude loovjuht!

Saavuta veelgi parem tulemus LEGO ehitamisel ja joonistamisel, et arendada lapse ruumilise kujutamise võimeid. Pärast LEGO maja ehitamist julgusta last loodud maja joonistama. Miks mitte teha seda koos? Joonistage tulemust erinevate nurkade alt.

Samuti võib loodava LEGO ehitise planeerida eelnevalt seda joonistades ning seejärel plaani järgi ehitades. Alustage lihtsamast, liites omavahel näiteks kümmekond LEGO klotsi ja joonistage tulemust.

Lugude jutustamine

Laske lapsel kirjeldada ja ära tunda multikates ja filmides või päriselus leiduvaid karaktereid. Kasutage vajadusel etteantud arhetüüpe nagu Mässaja, Seikleja, Kangelane, Maag, Hoolitseja, Maaema, vana tark mees, vms. Jutustage lastele lugusid, paludes neid ümber jutustada ja midagi huvitavat omalt poolt lisada. Küsimuse asemel “Kuidas koolis läks?” võib paluda rääkida mingi päeva jooksul juhtunud põnev lugu!

Jäljendage julgelt!

Aktiveerige peegelneuronite võrgustikku läbi jäljendamise. Jäljendage üksteise või telerist vaadatud liigutusi, tantsu, miimikat ja öeldud teksti. Inimene õpib näiteks rääkima läbi jäljendamise. Jäljendamine arendab ka meie empaatiavõimet ja sotsiaalselt oskusi.

Tinglikud olukorrad

Julgustage lapsi küsima, “mis juhtub siis kui?”. Mis juhtub siis kui päike hommikul enam kunagi ei tõuseks? Mis juhtub siis kui kõik inimesed kaotavad nädalaks kõnevõime? Mis juhtub siis kui maailmas keegi enam ära ei sureks? Mis juhtub siis kui inimene oskaks lennata? “Mis juhtub siis kui..?” arendab võimet hallata paralleelselt tinglikke ja reaalseid olukordi ja soodustab võimaluste- ja lahendustekeskset mõtlemist. Algoritmilistes praktikates nagu näiteks programmeerimine on “mis juhtub siis kui” igapäevaseks kodeerimise tööriistaks.

Palli kasutamine

Kui soovite lastele õpetada mõnes võõrkeeles kiirelt reageerima, siis visake talle pall ja öelge sõna või väljend, mida ta peab võõrkeeles ütlema. Võtke ka ise julgelt sama väljakutse vastu! Palli võib kasutada erinevate sõnamängude puhul - kelle käes on pall, selle kord on vastata. Näiteks “Ütle kolm sõna, mis seostuvad sõnaga Maailm?”

Kirjuta meile!

Saada meile omapoolseid ettepanekuid, kuidas olla lastega ja kaaslastega mänguline!

Valik mängulisust toetavaid tootekategooriaid

Siin on Sulle valik Insplay pakutavaid tooteid, mille abil saad koheselt pere ja lastega veedetud aja muuta arendavaks ja mänguliseks. Pea meeles, et enamik lauamänge mõjuvad soodsalt intellektuaalsete, loominguliste ja sotsiaalsete oskuste arenemisele.

Koos lauamänge mängides hoiad ja arendad lastega usalduslikke suhteid ja koostööd. Lapse silmis pole paremat kui innustunud, lõbus ja heatujuline lapsevanem. Seda on tal võimalik kogeda just koos lauamänge mängides või LEGO ehitades. Mängides ja hea tujuga targaks!

Lauamängu valides järgi mängule toodud vanuselist soovitust. Olge lapse arengu suhtes tähelepanelik, iga laps on individuaalne. Kui valite arenenud lapsele liiga titeka mängu, siis kaotab ta mängu vastu huvi.

Vajuta ja leia Insplay e-poest lahedaid ja arendavaid lauamänge


Leia Insplay e-poest arendavaid LEGO klotse

See postitus on ajaveebis: Inspiratsioon

Tulevikuoskustel on otsene seos mängulise lähenemisega
Tulevikuoskused on seotud eesajukoore arenguga, mille kujunemist ja arengut toetab mäng ja mänguline lähenemine.