Kvantarvutid kui megatrend on kohal ja see muudab mängu
Kümmekond aastat tagasi ei osatud täpselt prognoosida, millal kvantarvutid reaalsuseks muutuvad.

Tänaseks on ettevõtted nagu IBM ja Google teatanud oma praktilistest edusammudest kvantarvutite loomisel.
Kvantarvutid muudavad koos mitmete teiste tehnoloogiatega viisi, kuidas me tulevikus töötame. Lihtne töövõtja ei adu, millist maailma muutvat võimekust lisab kvantarvutite kasutamine teaduses, tehnoloogias ja igapäevaelu toetavate rakenduste loomisel.

Protsessoreid tootva Inteli kaasasutaja Gordon E. Moore'i järgi arvutiriistvara ajalool põhinev Moore'i seadus ütleb, et tavaarvuti võimsus kasvab eksponentsiaalselt, kahekordistudes iga kahe aasta järel. Elektrituulikute kasutegur kasvab sarnaselt Moore'i seadusele. Võrdluseks - kvantarvuti võib paari sekundiga lahendada ülesande, mida klassikaline superarvuti teeb paar aastat. Kvantarvutite tulek on tavaarvutiga võrreldes seega hüpe hoopis uutesse dimensioonidesse.

Kuna kvantarvuti suudab töötada tavaarvutist määratult kiiremini, näiteks variante läbi proovida ja mustreid otsida, siis võimaldab see luua selliseid rakendusi ja teenuseid, mida tavaarvutitega polegi kunagi võimalik saavutada. Sidudes kvantarvuti võimekuse suurandmete ja iseõppivate algoritmidega, on võimalik luua lahendusi, mis mitte üksnes ei asenda inimeste mõttetööd, vaid võib seda ka tunduvalt ületada. Näiteks võivad kvantarvutid tugisüsteemidena osaleda väga erinevate teadusvaldkondade nagu geenitehnoloogia ja personaalmeditsiini valdkondade arendamisel seninägematute tulemustega.

Kvantarvutid koos tehisintellektiga muudavad kõike

Tehisintellekti algoritmid õpivad kogemustest, jäljendades inimese närvivõrkude toimimist ja suudavad õppida nagu inimesedki oma tehtud vigadest. Näiteks Boston Dynamics-i arendatav parkuurirobot Atlase näitel: Atlas õppis ise kõndima nagu teeb seda väike laps, alguses kukkudes ja pidevalt oma sooritust parandades püsti tõustes. Google emaettevõttele Alphabet kuuluv Suurbritannias asuv tehisintellekti arendav ettevõte DeepMind arendas masinõppel põhineva tehisintellekti, mis suutis võita kõige keerukama lauamängu go meistrit.

Superarvuti, mis võidab males maailmameistrit, on omalaadne tehisintellekti implementatsioon, milles on teostatud käikudele üles ehitatud planeerimisalgoritm. Matemaatilistele algoritmidele üles ehitatud planeerimine ja ennustamine on ühed kõige keerukamad tehisintellekti valdkonnad. Näiteks tootmisettevõtetele kättesaadav võrgus töötav algoritm, mis planeerib tootmist ja logistikat, võib jätta sektoris töötuks terve rea keskastmejuhte, planeerijaid ja korraldajaid. Tulevikuoskuste omandamine ja pidev õppimislainel olemine toetab oma koha leidmist ja hoidmist üha enam tehnoloogia- ja algoritmidekeskses väärtusahelas. 

Alustuseks on kasulik endale selgeks teha põhimõisted ja tutvuda kõige olulisemate trendidega, mis muudavad sinu ja su laste töötegemise viisi tulevikus. Kvantarvutite põimimine kesksüsteemidesse ja sidumine erinevate tehnoloogiate ja platvormidega muudab maailma vähemalt samal määral kui trükimasina leiutamine.

Täna kasutavad ressursi ja stsenaariumidepõhiseid automaatplaneerimise lahendusi vaid juhtivad ettevõtted maailmas ja see on üks nende ärieelistest. Juba lähikümnendil on kvantarvutite poolt toetatud teenused as a service ehk teenusepõhiselt kättesaadavad laias spektris ettevõtetele. 

Paarikümne aasta pärast on iseseõitvad, masinõppel-tehisintellektil põhinevad autod sama elementaarsed kui elektritõuksid või iseteeninduskassad. Kas sina ja su lapsed on selleks valmis? Kas sa oled valmis selleks kui tehisintellekt koos kvantarvutitega võtab ära su töö või muudab töötamise viisi kardinaalselt? Millised on sinu eelised ja tugevused ja kas oled muutusteks valmis?

Kvant muudab mängu

Praktilisest küljest on seni keerukamaid ülesandeid lahendava arvuti-tehisintellekti loomise taktistuseks piisava arvutusvõimsuse olemasolu. Aga selle probleemi lahendus on juba olemas, esialgu küll kallis ja rohkem teaduslik lahendus kvantarvutite näol. Kui tavamõistusele hoomatavas maailmas pole väiksema asja sisse suuremat asja võimalik paigutada, siis kvantmaailmas on see võimalik. Kvantmaailma ruumi- ja pinnalaotus võimaldab ruutmillimeetrile paigutada rohkem protsessoreid kui korralikus tänapäevases serveripargis. Asjakohane võrdlus oleks kuuekümnendate arvutid ja kosmoserakette juhtivad programmid, mis olid nii suured, et täitsid terveid ruume, aga olid arvutusvõimsuselt sadu kui mitte tuhandeid kordi kehvemad kui teie nutitelefon. Lisaks laialt tulevikukindlusele (future proof), mida kasutatakse näiteks programmeerimistehnoloogiates, eesmärgiga olla vaba ja sõltumatu korporatiivsetest platvormidest (Microsoft, Facebook, Twitter, Oracle jpt), kasutatakse krüptomaailmas tihti terminit quantum proof ehk kvantarvutite kindel krüptograafia.

Kvantarvutid muudavad krüpteerimise, kompileerimise ja pakkimise algoritme

Kvantarvuti võib dešifreerida-dekrüpteerida kõiki tänapäeval kasutatavaid laialt levinud krüpteerimisalgoritme, sealhulgas krüpteeritud paroole ja teie suhtluskanalites vahetatud krüpteeritud sõnumeid. Kvantarvuti suudab sekunditega häkkida sisse tänapäevastesse, seisuga 2022 aasta kesksüsteemidesse, internetipankadesse, ID-kaardi ja digitaalse e-allkirja andmise lahendustesse. 

Loomulikult pole see mingi uudis ja sellepärast on tavasüsteemide hetkel standardsete krüpteerimisalgoritmide kasutajad, sealhulgas Eesti ID kaardi infrastruktuur kvantarvutite tulekuks valmistumas. Krüptograafilistes ökosüsteemides mõeldakse kvantkindlusele juba täna. Näiteks teie kasutatavas chatroomi keskkondades, mille side on krüpeeritud (näiteks Telegram), pole otstarbekas saadetavaid sõnumeid dekrüpteerida, kuna selleks kuluks liiga palju arvutusvõimsust. Kvantarvuti aga suudaks neid sõnumeid dekrüpteerida, sest - mida tavaarvuti või arvutite pilv teeb kuudega, võib kvantarvuti teha sekunditega. 

Pole võimatu, et kvantserveri poolt toetatud teenus integreerituna tehisintellektiga võib tulevikus teie mõtteid ja soove ennustada ja pakkuda teie poolt temale usaldatud info põhiselt elulähedasi ja praktiliselt toimivaid tegutsemisviise ja stsenaariume.


See artikkel kuulub sarja “Tehnoloogiatrendid ja tulevikuoskused”

Selles postituste sarjas tutvustame maailma muutvaid tehnoloogiaga seotud tulevikutrende ja nende mõju tulevikuoskustele ja -ametitele. See seeria on kohustuslik lugemine igale nutikale lapsevanemale, kes tahab toetada laste koha leidmist tehnoloogiakeskses tulevikumaailmas.

Tulevikutrendid kujundavad tulevikuoskusi. Mida tasub õppida?

Tulevikutrendid kujundavad tulevikuoskusi. Mida tasub õppida?

Tulevikuoskuste taustaks on tulevikutrendid. Sarja sissejuhatuses räägime tehnoloogiamaailma tulevikutrendidest. Esitame väljakutsuva küsimuse, mida üldse õppida tasuks?

Loe trendidest ja mida õppida?
Õppimisvõime on kõikide oskuste ema

Õppimisvõime on kõikide oskuste ema

Maailm muutub tajumatult kiiresti. Õppimise oskus on juuroskus. Uuemad suunad õpetamisel ja õppimisel keskenduvad loova, positiivse ja enesekindla isiksuse arendamisele.

Loe õppimisest
Loovuses oleme masinatest ja tehisintellektist üle ka tulevikus

Loovuses oleme masinatest ja tehisintellektist üle ka tulevikus

Loominguline saab olla igas valdkonnas. Loovus on tulevikuoskustes esireas, sest loovus võimaldab tehisintellektiga ühendatud robotit-masinat ületada.

Loe loovusest

Oskus panna ennast teise kingadesse on nõutud täna ja tulevikus

Elu ei keerle vaid ümber Exceli tabeli ja rutiinsete ülesannete. Suurem osa elust keerleb ümber teistega suhtlemise. Kui head tiimimängijad oleme?

Loe empaatiast

Probleemide lahendamise oskus algab probleemi mõistmisest

Tutvustame võimalusi, kuidas probleemide lahendamise oskusi arendada kodus, lauamängude abiga või robotite abiga programmeerima õppides.

Loe probleemide lahendamisest

Tehisintellekt suudab õppida ja areneda nagu inimene

Tehisintellekti idee on asendada inimmõistust ja seda ületada. Iseõppiv, masinõppe algoritmidel põhinev tehisintellekt saab uue hoo sisse seoses kvantarvutitega, mis on juba kohal!

Loe tehisintellektist

Kvantarvutid kui megatrend on kohal ja see muudab mängu!

Me ei adu veel, millist maailma muutvat võimekust lisab kvantarvutite kasutamine teaduses, tehnoloogias ja igapäevaelu toetavate rakenduste loomisel.

Loe kvantarvutitest

Andmete analüüsimise oskus ja andmepõhised otsused on vajalikud ka tulevikus

Peamine on osata andmeid analüüsida, tõlgendada ja tõsta andmetest lähtuvalt oma otsuste kvaliteeti.

Loe andmetest


See postitus on ajaveebis: Inspiratsioon

Õppimisvõime on kõikide oskuste ema
Maailm muutub tajumatult kiiresti. Õppimise oskus on juuroskus. Uuemad suunad õpetamisel ja õppimisel keskenduvad...